16 June 2011

::K S K B U K - KSKB Untuk Kita::

assalamualaikum..c'',)

adeih..dah bosan tahap gaban dah..cuti 3 minggu je..da xtau nk bwat ape..klau cuti sbulan lebih xtau la cmne..
tp bila cuti nak abis rase malas la plak nk blk kolej..hurm..mcm2..tp bagos jugak cuti ni..mase cuti ni la mase ntuk bersama fmly, 
member2 lame kt skolah dulu..mase cuti ni la nk relax2, malas2 kat umah..pas ni bila dah mula semester baru..sebok la ckit..
nak nak plak dgn suasana kolej yg serba baru..:p


ok aku malas nak ber-mak-nenek kt cni..entry aku kali ni bertujuan ntuk menterkejut-berukkan kalian dgn gambar2 kolej baru
yg bakal aku takluki semester baru nnti..dgn penoh sukarianya, mempersembahkan...


35.5 ekar..ye ke?

aih..logo kolej xdak lg ka???

Main entrance with curved foyer..mcm airport doe..:p

central plaza..bkn city plaza yg kt alor stuck tu ye..

student hostel..5 tingkat tu...

lecturer quarters..perghh mcm condo..

Dewan Sri Perdana V6

2nd filharmonic hall in malaysia..kahkahkah..

dijangka menghabiskan lbih byk mase dcni berbanding dlm bilik..hahaha poyos..

admin building..tempat bishop bishop je..hahaha..

stadium tertutup..hahaha..

1 bilik 2 org beb..ade toilet agi setiap bilik..

lecture hall..tmpat tido selain d bilik..haha..

blok akedemik

perghhh..kecik ckit je dr umah aku..kihkihkih..
blok akedemik :)
____________________________________________________________________________________________________

Haa..amacam?TERSEKEMA x tgk kampus baru kolej aku ni?haha..Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Ulu Kinta ni mempunyai keluasan 35.5 ekar, iaitu sebahagian drpd kwsn Hospital Bahagia Ulu Kinta yg xbape nk  bahagia..hehe..Terdiri drpd 5 blok akedemik, 1 masjid, 1 dewan makan, 1 banglo, 2 kuarters pensyarah dan 2 asrama pelatih. Actly kampus baru ni  menempatkan semula pelatih2 dari Kolej Pembantu Perubatan Ulu Kinta, Kolej Kejururawatan Ipoh dan Kolej Kejururawatan Taiping dan satu kursus baru iaitu Pembantu Pegawai Farmasi. So makin ramai la kt kolej baru nnti..dgr2 nya hampir 3000 pelatih..

Manakala pekan Tanjung Rambutan pula dijangka membangun dengan pesat menjadi Tanjung City, satu-satunya kota metropolitan di Perak dalam mase beberapa tahun akn dtg..malah lebih pesat berbanding ibu negeri Perak, iaitu Ipoh..hahaha..merapu je lebih..



picture credit to CHEWAN ARCHITECTURE


P/S: harap2 dengan 'hadiah' yg diterima ni menjadi motivasi ntuk kitaowg blaja dgn lebih bersungguh-sungguh..amin..:)


UPDATE : KSKBUK telah ditukarkan nama ke KSKB Sultan Azlan Shah


40 comments:

  1. haha boleh pulak cm2, makin malas aq nak blaja kat sini..

    lagi satu fakta terpesong ko pasal Tanjung City sangat menakutkan.. ingatkan betul-betul tadi ekekeke

    ReplyDelete
  2. hahaha..aku pon..baru tamat semester 1 dah malas nk p kolej..haha btol la Tanjung City..ko tgk la 2 3 taon lg..:p

    ReplyDelete
  3. oke...tengs ya...follow blog saya jugak ye

    ReplyDelete
  4. mane dpt gambo bilik tu? :)

    ReplyDelete
  5. ntah la kak lupa dah amik kt ne..da byk sgt gamba ni kat page page n group2 yg ade kaitan ngan KSKBUK..haha :)

    ReplyDelete
  6. sakit hati je ngan KSKBUK ni.. entah bile baru boleh pindah.. kolej ni wujud ke x sebenarny? haha :D

    ReplyDelete
  7. ohh , sepupu sy baru je msk sini. haha. penat gile crik bilik! fuhh

    ReplyDelete
  8. yeahh..dekt je ngan umah sy.and n0w dpat twaran spa blaja snie laa..
    what sh0uld i d0.?? hmm :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. org kata dpt cni mse dpn terjamin..xyah nk pkir psl keje dah..hehe..pikir2 kan lahh..btw nana dpt program ape?nurse?

      Delete
    2. dpt nurse laaa.. 5/11 nie interview. skang dh la kt p0li.

      Delete
    3. eh baru interview?dah dpt ke belum?

      nana baru kt poli..org yg tgh buat degree pon ada mai cni dik..

      tak minat?minat blh dipupuk spnjg 3 tahun tempoh latihan..klau masih x minat..lepas tu blh smbung degree n blh beralih angin..hehe..

      just want to inform, tahun dpn elaun pelatih2 KKM naik 88% (refer di sini : http://wanhabibmustaqim.blogspot.com/2012/10/semasa-kenaikan-elaun-pelatih-kkm.html)..xyah nk pk yuran, PTPTN bagai..

      anda yang tentukan masa depan anda :)

      Delete
  9. best nyea :) saya dapat SPA n akn ke sini 2january ni :) hihi skrg sy study kat UPSI hehehe ... best x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah!! dapat program ape? ok la not bad :p

      Delete
    2. sori terdelete komen :p

      student MA blh join cni https://www.facebook.com/groups/pelatihpppkskbsas

      Delete
    3. program MA :) sama kan ? hihi group 32 :) ni MA group bpe ?

      Delete
    4. Eh silap..tahunIII semesterI la..sem 5..hehe

      Delete
  10. ourhh hihi seniorr laa dah ni.. dah clinical posting kan ? xde kt kolej dah la kan , patut la x pnah nmpak hihi ..hihi anp susah kan :(

    ReplyDelete
  11. salam...sy dftr kt situ 1 julai nnt...boleh tlg bgtaw x pasai bayaran yuran apa sume...kena bayar time dftar kt situ ka mcm mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..tahniah :) untuk maklumat pasal pmbyrn semasa pndftaran sume tu blh rujuk page kskbsas: https://www.facebook.com/KSKBSAS..

      dah download sume borang dan lampiran?klau blom sila lah download di

      http://latihan.moh.gov.my/v3/index.php?option=com_content&view=article&id=399&Itemid=814&lang=ms

      btw dpt program ape ye? :)

      Delete
  12. ada eh student deg dapat. sy ada deg n akn gi interview nnt. ada tips tak utk sy yg dah ada deg ni? harap sgt dpt join latihan ni. huhu

    ReplyDelete
  13. Skung sy tgh buat deg... Alhamdulillah dpat MA kmasukn bulan 1...

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum..sy nk tanya mcm mane nk msk kolej ni? ade x link nk mohon ke kolej ni?

    ReplyDelete
  15. Hai nak tanya ,kalau org luar nak lawat ahli keluarga dalam kolej tu bile2 mase je boleh ke ?dan boleh ke mase dorang naknaik sem baru kite folloe sekali kire hantarkan la .

    ReplyDelete
  16. Hai nak tanya ,kalau org luar nak lawat ahli keluarga dalam kolej tu bile2 mase je boleh ke ?dan boleh ke mase dorang naknaik sem baru kite folloe sekali kire hantarkan la .

    ReplyDelete
  17. Perlukan hostel bg aspuri di KSKB Ulu Kinta sila layari https://www.facebook.com/aspuri.wismatanjung

    ReplyDelete
  18. mcm mna nk mohon msuk kskb ni???

    ReplyDelete
  19. Salam..cmna eh nk masuk blaja at kskb nih???

    ReplyDelete
  20. Salam..cmna eh nk masuk blaja at kskb nih???

    ReplyDelete
  21. salam..yop,awok dapat pmbntu farmasi tapi idak die bagitawu kat mne nk dihantor..udah disuruh lapor diri 3 januari ni...dpt kt sini ok ler dekat siked

    ReplyDelete
  22. salam. saye dpt blajar kt kolej ni. bhg MA kemasukn 3 jan. rase takot tu mmng ade lah. sbb akn jmpe dgn kelompok baru. hihi

    ReplyDelete
  23. salam. saye dpt blajar kt kolej ni. bhg MA kemasukn 3 jan. rase takot tu mmng ade lah. sbb akn jmpe dgn kelompok baru. hihi

    ReplyDelete
  24. Assalam boleh tak nak tanya. Klau jururawat yg baru nak masuk. Sebelum dapat uniform kena pakai kasut hitam or putih?

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. Ade sape2 M.A sem.2 skrg kt sni?

    ReplyDelete

really appreciate your opinion..=)